Heerlijk, de snackbar

Heerlijk, de snackbar

In een snackbar koop en eet je hoofdzakelijk snacks als patat, kroketten en frikandellen. In België noemen ze een snackbar ook wel frietkot. Ons land was ooit eens zesduizend snackbars en cafetaria’s rijk. Dat aantal daalde ondertussen naar iets meer dan 4.500. Overigens zegt dit niets over een gezondere eet moraal in Nederland, omdat het aantal filialen van fastfoodketens juist groeide de afgelopen jaren.

Limburg heeft de meeste snackbars

De meeste snackbars vinden we in de provincie Limburg en in plaatsen als Venlo, Heerlen en Sittard-Geleen in het bijzonder. In de snackbar koop of eet je producten als friet, de frikandel, kroketten, drink je een milkshake of slush puppy, lik je van een softijsje of aan een ander ijs, eet je een berenhap, een nasibal, kaassoufflé en een kipcorn. Even goed bestel je er een halve kip, een gehaktbal, een ham- of cheeseburger, bamischijf of bitterbal. En dan hebben we tenminste nog de helft van de menukaart achterwege gelaten. Het aanbod in de snackbar is kortom erg groot.

Utrecht had zowel de eerste snackbar als de eerste automatiek

De eerste snackbar in Nederland stond in Utrecht (1915) in de Achter Clarenburg straat. Opvallend genoeg is wat ooit een snackbar was nu nog steeds een horecagelegenheid. Utrecht had in 1932 ook de eer dat de eerste Nederlandse automatiek er gevestigd was. De producten die in de eerste snackbar in 1915 werden aangeboden, komen sterk overeen met het huidige aanbod in de snackbar. Aanvankelijk werd er in de snackbar ook een ontbijt verzorgd. Vooral werklieden maakten daar rond 1915 gebruik van door voor de werkzaamheden eerst een ontbijt te nuttigen bij de snackbar.

Jaarlijks twee prijzen voor de beste snackbar van het land

Dat de snackbar serieus genomen wordt blijkt wel uit het feit dat er in Nederland jaarlijks twee prijzen uitgereikt worden. Zowel de Snackkoerier en consumentensite Frietopia benoemen beide elk jaar de beste snackbar van het land. Eetpaleis ’t Vosje was in 1997 de eerste winnaar. Zeven jaar later werd ’t Vosje opnieuw uitgeroepen tot beste snackbar van het land.

Aanbod wordt steeds gezonder en veelzijdiger

Ondertussen is het aanbod bij de snackbar wel gezonder en veelzijdiger geworden. Zo wordt rekening gehouden met vegetariërs en wordt glutenvrije patat aangeboden. Ook het broodje gezond is al jaren een veel gegeten product bij de snackbar terwijl er daarnaast ook meer aandacht is voor biologische producten en suikervrij drinken, net als voor halal producten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *