De stappen van de test voor de beste oliebollen.

De stappen van de test voor de beste oliebollen.

Heb je ooit nagedacht hoe de beste oliebollen uitgeroepen worden? In dit artikel gaan wij de 10 stappen beschrijven die doorlopen worden tijdens de oliebollentest die gehouden werd door het AD-blad.

Stap 1) Verkooppunten

Omdat de oliebollentest van AD is, wat gevestigd is in de Randstad, zijn er meer adressen bezocht in de Randstad dan daarbuiten. Dit komt, omdat het dan meer relevant is voor de lezers. In totaal zijn er ieder jaar de resultaten verzameld en gepubliceerd van 75 verschillende verkooppunten.

Stap 2) Aanmeldingen

Bedrijven hebben de mogelijkheid om zichzelf aan te melden voor de oliebollentest. Zij krijgen dan van tevoren bericht over wanneer de oliebollen opgehaald worden. Daardoor krijgen zij de tijd om zich optimaal te kunnen voorbereiden en zo de beste oliebollen klaar te maken en zo hun vakmanschap te bewijzen. De lezers van het blad hebben ook de mogelijkheid om oliebollen verkooppunten op te geven. Zij hebben niet de kans om zich voor te bereiden, maar dan worden de oliebollen onverwachts opgehaald. Als zij zichzelf wel hadden opgegeven hadden zij ditzelfde voordeel ook gehad.

Stap 3) Het inzamelen

Tussen de periode van 7 t/m 23 november zullen de oliebollen opgehaald worden door 3 afzonderlijke inzamelaars. Bij ieder verkooppunt zullen 15 oliebollen met krenten en rozijnen gekocht worden. Deze ieder zonder poedersuiker, om zo de echte smaak van de oliebol te proeven.

Stap 4) Ompakken

Na de aankoop van de oliebollen worden deze omgepakt in kratjes die voorzien zijn van een codenummer. De kratjes zijn voor levensmiddelen geschikt. De oliebollen zullen hierin niet kunnen rollen. Hierdoor zal de korst niet beschadigd kunnen worden. Aan het einde van de dag worden de oliebollen afgeleverd bij het Centrum voor Smaakonderzoek. Het CSO zit in Wageningen.

Stap 5) Het proeven

De ingezamelde oliebollen van de dag worden diezelfde avond nog beoordeeld in twee sessies. Per sessie krijgen 20 leden 10-12 monsters te proeven. Dit betekent dat in totaal dus 40 personen een mix van de inzamelaars te proeven krijgen. Alle oliebollen worden koud en zonder toevoegingen geproefd. Ze worden beoordeeld op de korst, binnenkant, het mondgevoel van de buiten- en binnenkant, de smaak, de vulling en de luchtigheid. Uiteraard zijn elke panelleden liefhebbers van oliebollen zodat de oliebollen serieus en goed beoordeeld kunnen worden.

Stap 6) Het gewicht

Alle oliebollen worden gewogen en gefotografeerd. Van elk verkooppunt worden 2 oliebollen in de vriezer gelegd tot 2 januari. Deze dienen als extra monster.

Stap 7) Geen overleg.

De resultaten van de test moeten door de panelleden zelf besloten worden. Dit betekent dat er niet overlegd wordt en ze elkaar dus niet kunnen beïnvloeden.

Stap 8) Tweede bezoek

Bij de top 10 van de oliebollen komt een tweede bezoek, om zo deze nogmaals te beoordelen en daarna te besluiten hoe de top zich vormt.

Stap 9) De beoordeling

De uitslag wordt berekend tot wel 3 cijfers achter de komma. Heel nauwkeurig dus. De uitslag is daarna herberekend, de schaal van 3 tot 10, waarbij 10 het beste is. Bij een gelijk cijfer zijn de afrondingen op 0,1 punt bepalend voor de plaatsing op de ranglijst. Als dit ook gelijk is, dan zal de laagste prijs de doorslag geven. Degene met de laagste prijs komt dan boven te staan. Als dat óók hetzelfde is zal de oliebol met het meeste gewicht boven staan.

Stap 10) Misverstanden

Om misverstanden te voorkomen hier extra uitleg. Het Ad heeft geen invloed op de volgorde van de ranglijst. De woonplaats of regio speelt geen rol. Uiteraard blijft de test een momentopname en zal het dus in andere tijden anders kunnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *